söndag 28 augusti 2011

Arianna Occhipinti 2009, SP68


SP68 2009, Occhipinti börjar vi känna igen vid det här laget, det förekommer flitigt i bloggsfären och får genomgående stående ovationer. Med all rätta!
Vi sällar oss till den smått lyriska hyllningskören. Det här är rakt upp på vår gata och triggar de rätta punkterna i vårt lustcentrum. Vi drack en flaska över tre dagar och blev lika förtjusta var gång vi smakade. Allra bäst tycker vi det var väl kylt direkt efter att korken ploppat ur flaskan, men det höll stilen hela vägen om än med en liten oxiderad ton under dag 3. Men, detta är inget vin att ligga på i all oändlighet utan gör sig nog bäst i sin ungdom, och vi ser fram mot kommande årgångar.
Den som gillar viner med tyngd och kraft i sina viner skall nog hoppa över SP68. Här bjuds det mer på smidighet, finess och finlir. Tankarna drar åt lätta fina Nebbiolo eller Pinot Noir viner.
Nationaliteten är det dock ingen tvekan om. Ur glasen en fin duett med "Italienska"körsbär och lakrits som backas upp av viol, järn, svala örter och skira blomster. Läskande är uttrycket vi fastnar för och fin syra och struktur gör allt för att bidra till den upplevelsen. Det här vinet återkommer vi definitivt till. Fina Vinare har en fin beskrivning och bakgrund här, och här och här är några till som smakat.

Gheta olio 2010 Occhipinti. Cibi e Vini i Köpenhamn där vinet är inhandlat säljer också olivolja från Ariana Occhipinti. Hon gör två stycken olika som kommer från olika lägen på Sicilien. Fabio på Cibi e Vini korkade upp och jag fick smaka båda två.  Fantastiska smakupplevelser måste jag säga, utan att vara någon expert på området. Den som föll mig mest i smaken var den pigga, gräsiga och fruktiga Gheta som med en frisk citruston passar fantastiskt bra till sallader eller bara för omedelbar njutning till bröd med lite salt. Gheta odlas i olivlundar i anslutning till vingården, medan den kanske mer nyanserade och sofistikerade Pantarei kommer från ett område längre inåt landet, ungefär mitt på ön enl. Fabio.
Vi njuter nu av Gheta till allt som tänkas kan, och lite till.  Kan starkt rekommenderas, vore dock kul att höra vad någon med lite bättre koll på olivoljor tycker. Vid nästa tur fyller vi på och tar då också med en Pantarei för lite ombyte.

8 kommentarer:

 1. Roligt att ni också tyckte om den och tack för att jag fick möjlighet att själv få prova. Den vita har jag ännu inte hunnit med att prova. Vardagssysslorna tar upp lite för mycket tid, men till nästa helg kanske...
  VH

  SvaraRadera
 2. Kul att du gillade, och tack för att du shoppade lite påfyllning åt oss.
  Årgången är väl fortfarande 2009 på SP68, ser ut så på bilden i alla fall.

  Vi har hört mycket gott om oljorna, låter toppen. Priser?

  SvaraRadera
 3. Micke - vi ser fram mot din rapport

  FV - Självklart skall det var 2009 och inget annat. Gheta låg runt 140 Dkk och Pantarei på ca 170 Dkk om jag kommer ihåg rätt.

  SvaraRadera
 4. Ja, ja nu måste man väl till Köpenhamn och handla lite...
  När ett rödvin beskrivs som läskande spetsar jag öronen!
  /T

  SvaraRadera
 5. Tomas - hör av dig och tala om du tyckte, intressant att höra om du också stämplar den som läskande. Hoppas du inte har så långt till kontinenten som undertecknad 08:a

  SvaraRadera
 6. 09:orna är nu slut hos Cibi e Vini men 10:orna har kommit in

  SvaraRadera
 7. Ingvar- tack för info, den plockar vi upp för prov vid nästa tur över sundet.

  SvaraRadera
 8. SP68 2010 finns även att privat importera via systembolaget, 179:-.

  SvaraRadera