söndag 24 mars 2013

Gott och blandat #2

- Jaha ja , det får bli en gott och blandat #2 så vi kommer i kapp oss själva och vår nutid. Sedan sist så har vi varit hemma i Svedala en sväng för lite jobb och för att träffa nära och kära. Vi har också hunnit med ett besök hos Clos Cristal i Champigny, mer om detta i kommande post även om det visst åkte med en flaska av bara farten i dagens summering över de sista veckorna, men det är den värd.

Tyvärr inte vårt skafferi.
Grand Hotel i Lund har en intressant vinlista och en dito källare. När vi besökte vår son och dotter i denna gemytliga stad så åt vi två kvällar i deras bistro - Gambrinus.  Kan rekommenderas! Mycket trevligt med en avslappnad stämning, hygglig och proffsig personal och god mat.  Om man frågar så får man in deras STORA vinlista.  Gör det, det är ca 70 sidor kul läsning där du hittar en hel de äldre dyrgripar från främst de stora franska klassiska regionerna och välrenommerade slott och storproducenter. Men, man har också kompletterat med en hel del nya spännande producenter och viner som t.ex. Les Larmed de Divona och den Bourgogne Tonnerre 2007 som vi  njöt en av kvällarna.


Mai and Kenji Hodgeson Faia 2011. Mai och Kenji tillhör den nya unga generationen som slår sig ner här i Anjou för att förverkliga sina idéer och drömmar som vinbönder. Med rötter i Canada och via studier i bl.a Japan så landade man 2009 i den franska myllan. Wine Terroirs skriver om dem på sedvanligt trevligt sätt här.  Faia på 100% chenin blanc är druvtypiskt med honung, mineral,  fyllig söt exotisk frukt, blommigt och med en syra som drar i smilbanden när man tar den första klunken. Lite grapebeska och örter i ett avslut som hänger kvar en bra stund. Ett lite "funkigt" och personligt vin som vi gillar och gärna dricker igen. Vi drack till denna torskrätt.


Cuvée G.C 2011, Jean-Max Roger är ytterligare ett riktigt druvtypiskt vin. Ett modernt bygge som levererar ett proffsigt njutbart vin som kanske inte är det mest personliga vi träffat på. Men, är du ute efter en typisk sauvignon blanc med fin balans och lite rundare munkänsla så har du hittat rätt. Tilltalande stenig, bra längd och fin beska i avslutet. God tycker vi.


Clos Mosny 2011, Domaine de la Taille aux Loups. Jacky Blot är en av de större och mer kända producenterna i Montlouis sur Loire. Vid vårt besök för någon månad sedan då vi provade igenom de felsta av deras viner så fastnade vi för Clos Mosny. Inspirerad av den gode LESSROF som frestar med viner från regionen så drar vi korken ur den första flaskan vi provar på hemmaplan.
Det börjar bra, en trevlig nos med fin frukt, mängder med mineral, lite petroleum och den obligatoriska honungen. Fin syra och balans. Vi njuter denna till en härlig soppa med räkor och pilgrimsmusslor.  Smaskens.


Le Rouchefer 2011 från Domaine Mosse har vi flaggat för tidigare. Ett underbart personligt och aromatiskt vin som lockar fram ett leende hos oss även när det är riktigt trist och tjurigt i övrigt. Kanske Initial BB och Bonne Blanches är bättre rent tekniskt, men detta är vår favorit av de vita från Mosse. Listat från anteckningsboken, utan egentlig ordning: Citrus, rökigt, sten, vita blommor, lite fet minkänsla, vaniljbullar, Granny Smith äpplen, oxiderat, mandarin, kryddig. Charmigt!


Les Murs 2011, Clos Cristal. Separat post kommer. Clos Cristal är en helt ny bekantskap. Vi provade, gillade och besökte dem sedan för någon vecka sedan. Detta är notes från den första flaskan. Initialt en tung, köttig och lite skitig doft. Efter några minuter börjar den fina frukten skina igenom och tar sedan över mer och mer. Fina toner av oregano och mynta. Dag två är detta ett lysande vin. Bra struktur, slank och härlig frukt gör att en klunk lätt följs av fler. Ca 85% cabernet franc och 15% cabernet souvignon. Vi drack till en god biff stroganoff.


Rosé de Loire 2010, Domaine des Baumard. Till sist, ett vin som får stå som symbol för att våren nu äntligen är här!! I går intogs det första glaset rosé på gaveln, i lä, nedsjunkna i varsin brassestol. Det finns hopp om livet!  Vinet är stramt, mineralrikt med lite återhållen smak och doft av röda bär. Citrus i eftersmaken. Helt OK.

4 kommentarer:

  1. Här finns det i alla fall inspiration att hämta! Snacka om att man blir sugen på att resa ner och fylla bilen...

    SvaraRadera
  2. Varför tyckte ni att den stora vinlistan var intrersant när ni ändå inte valde ett enda vin från källaren?

    SvaraRadera
  3. Gott att höra av er och trevlig läsning.

    Förstår precis vad ni menar med att det är roligt att bläddra i vinlistan och så väljer man Les Larmes de Divona.

    SvaraRadera
  4. Lessrof, du är välkommen, jag bjuder på ett glas, eller två.

    Anonym, vi tycker den är intressant för att den bl.a innehåller Les Larmes de Divona.

    FV, tack och likaledes. Saknade där som på en del andra ställen en vinlista på nätet, kan vara bra att botanisera i denna innan besök, speciellt om den är av tjocklek telefonkatalog, man är inte så social om man skall ta sig igenom hela innan beställning. (nåja 70 sidor i alla fall)

    SvaraRadera