tisdag 29 november 2011

Piemonte ToR

Lidingöbanan skakar fram och stannar just i kväll till vid hållplats Piemonte. Det är Fredrik, dynamon bakom bloggen WCTC som bjuder in till Högberga gård för en Piemontisk helkväll och ett möte med Fratelli Revello, Baroloproducent med säte i La Morra.
Efter en kort promenad genom ett blåsigt och lite kylslaget villakvarter så tornar Högberga gård upp sig, som placerad på La Morras höga kullar. Väl genom dörren så blir vi mottagna med värme och ett glas rosé av kvällens värd. Rosén Venus de Pinchinat 2009 är nog det enda inslaget som hamnar utanför kvällens tema, men satt riktigt fint som en aperitif inför kommande utsvävningar.



Upplägget är tilltalande med mat och vin i kombination som presenteras vartefter under kvällen. Vi bjuds till vackert dukade bord och det hela känns avspänt och gemytligt. Carlo Revello ger korta presentationer som tolkas av svenska frun Paola. Fungerar bra, och mer information och bilder ges via projektor och storbild på väggen. Vi gör inga djupdykningar i detaljer och tekniker utan fokus ligger på att njuta av det som serveras.
Förutom sina olika Baroloviner så producerar Fratelli Revello både Dolcetto och Barbera, och det är där vi börjar dagens provning ihop med en fantastiskt god ostbricka, ja inte själva brickan kanske men både den Rabiola Tre Latti och Testun al Barolo som serverades tillsammans med en marmelad som hette Cugna var supergoda. Rabiolan blev en favorit, vi ses igen!

Dolcetto d'Alba 2009 Ett trevligt vin, för mig lite otypiskt, med en relativt fyllig smak och lite lägre syror än gängse dito. Något stram med fin frukt. Körsbär, så klart, och lite bittermandel som tar fram minnen av det gamla hederliga björnklistret (grön burk med vitt lock ni vet, och liten röd spade ...). I eftersmaken lakrits och kungen av Danmark karameller. Perfekt till Tisdagspastan.

Barbera d'Alba 2010   Tilltalande doft ur glaset. Fina mörka bär, något medicinalt i flyktiga övertoner, the och tomatpure noterades. Ja, ja, med det var bra. Frukten drog lite åt det söta hållet, men helheten lutar åt det slanka och stram med fin syra som ryggrad. En riktigt god Barbera.



I väntan på huvudrätten serverades Revellos Barolo Normale 2007, och sedan Barolo Vigna Gattera som fick ackompanjera den nebbiolo bräserade oxkinden, mandelpotatispurén och goda tillbehör.  En riktig höjdare som häger kvar i gom och minne så här några dagar efteråt. Som avslutning tar vi oss an Vigna Conca 2006, sämre kan man ha det.

Barolo Normale 2007 Med grusiga tanniner, alkoholstick och en viss hetta så var detta kvällens svagaste kort. Trots bara 20% ny ek tyckte jag faten slog igenom och det hela var allmänt bångstyrigt och spretigt. Vinet känns tok-ungt och frågan är om det det hittar rätt med tiden. Till maten gjorde det dock ett bra jobb och visar att det fungerar i sitt sammanhang och många tyckte det var mer än bara OK.

Barolo Vigna Gattera 2006. Oj vilken skillnad. Här lägger vi på några tior och får ett vin som spelar i en helt annan division, och från en helt annan årgång - noterar den skarpögde. Klassiska attribut radas upp i mina notes: viol, rosor, tjära. Fin struktur med stunsiga men snälla tanniner och bra syra. 14,5% alkohol trollas bort och integreras helt i den härliga frukten. Det här faller Herren på läppen. Riktigt gott! För Gattera så har man valt att lagra i enbart slovenska bottis "för att vinet kräver det". Sympatiskt och visar på känsla för hantverket så modernister man säger sig vara. Det ena förtar ju inte det andra så att säga.

Barolo Vigna Conca 2006 Här mullrar det i glaset på ett helt annat sätt. Mörkare och dovare dofter  strömmar ur glaset. Där Gattera var slank och stram så uppvisar Conca en mer mullig komplexitet med animaliska inslag. Här fins också rosor och tjära, men allt i en kraftigare kropp och större kostym, om ni hänger med i liknelsen.  Conca känns yngre och mer oförlöst än Gattera, men här finns också en lovande framtid och vinet andas klass och kvalité.


Tack Fredrik för ett strålande initiativ och en trevlig kväll. Det är inte utan att man längtade tillbaka till Piemonte så snart man satt på Lidingöbanan igen på väg tillbaka till den svenska vintern. Trevligt också att träffa på bloggkollegor som man bara träffat i den binära cyber-världen förrut. Fantastiska inlägg har de också redan hunnit med, läs gärna dem här, här och här. På återseende!

8 kommentarer:

  1. Det var en fantastisk kväll. Maten, vinerna och tillställningen. Vill bara påpeka att det var Slavonsk ek och inte slovensk. Slavonien ligger i nordöstra Kroatien och där finns mycket ek. Många blandar ihop det. Revellos Langhe Nebbiolo är rätt bra också. Barberan tyckte jag var ett klipp. Gatteran hade tydligen stått 2 timmar i glasen, så därför var den nog betydligt tillgängligare än Concan.

    SvaraRadera
  2. Amen strålande beskrivet... Det fanns givetvis planer på att prata mer om viner och lägen men fasen hur kul är det att stå och orera vid en Mick, haha! Kanske var lika bra, märkte att det inte var så många nördar där (som vi är vana vid).. Vid ditt bord var det ju fullt iofs :)

    SvaraRadera
  3. Ruso: vart satt du månntro, är det ett alias jag borde veta vem det tillhör? Kul att du gillade tillställningen, ni får hänga på nästa gång också!

    SvaraRadera
  4. Härligt, roligt med en mer ingående smakpost också :).. Nu är det bara att fortsätta i samma takt, har saknat dina inlägg i cyberrymden. Hoppas på en till träff i en inte allt för avlägsen framtid. Då får vi kanske "nörda" oss lite mer :)..

    SvaraRadera
  5. Mycket trevligt sammanfattat och superroligt att träffas igen! :-) Ha det gott! /Ulf

    SvaraRadera
  6. Ruso - tack för klargörandet, måste erkänna att jag inte bara blande ihop, jag hade ingen koll alls på den Slavonska eken. Nu vet jag bättre.

    Ciao Fredrik - Det hamnade på helt rätt nivå, och jag vid rätt bord :-)Ett toppevenemang. Hur skall du toppa detta nästa gång..? :-)

    Svenssonsmakaren - tack, man måste skriva lite när man inte har några snygga foton :-) Ser fram mot nästa tillfälle att mötas! Ulf har en idé! (mina bilder blev verkligen kassa från Högberga. Jag tror jag har för liten kamera :-)

    Red Scream - Detsamm! Mailsvar kommer om några sek..

    SvaraRadera
  7. Fredrik > Jag satt vid samma bord som din fd arbetskamrat, som var med dig nere i Piemonte hos F. Revello. De var mycket trevliga och berättade om vilken härlig resa det var. Själv har jag varit på Xwines gård Fattoria Colleverde 4 ggr de senaste 15 åren. Härligt ställe! Jag kommenterar ibland på alla vinbloggar som jag följer. Klarar inte av att hålla en blogg igång själv. Som sagt, det var en kanonbra kväll du fick till. Stort tack!

    SvaraRadera
  8. Ah, okej. Får ta o testa colleverde en vacker dag.. Äh, det är väl inget att ha en blogg ;)

    SvaraRadera