fredag 25 mars 2011

Brunello di Montalcino 2004, Quercecchio


En udda flaska som har gömt sig i skafferiet, måste vara den sista ur Merollis test-låda. Och jag som trodde vi hade provat oss igenom allihop. Men, vilken tur att denna flaska fanns kvar, den visar sig sitta som en smäck till kvällens lasagne.
Vinet är förvånansvärt ljust. Vackert ljusröd med en orange/tegelton. Doften är tilltalande och direkt tillgänglig. Fin skir frukt lägger grunden och sedan kan vi mata på med intryck: Tallbarr, kåda, lakrits, salvia, oregano, lakrits, HP sås och knallpulver. Mognadstoner i form av buljong och läder ger ett djup och komplexitet. Vinet är slankt och lätt. Syran är förförande och tanninerna avslipade och fina. Vi gillar det här - stilsäkert och charmigt utan att bli utslätat och opersonligt. 
Ni kan läsa mer om producenten och vinifiering här. Carlo Merolli levererar, men vinet verkar inte finnas kvar på hyllan. Vi får se fram mot nya årgångar. Här är en till som provat.

1 kommentar:

  1. Trevligt med en Brunello, det är något jag blivit förälskad i dom senaste åren. Även om priserna stuckigt iväg så lockas jag av den eleganta och komplexa stilen. Några flaskor ligger på lut till ett rätta tillfälle.

    SvaraRadera