lördag 5 mars 2011

Altitude 540 2006, Domaine Laguerre


Domaine Laguerre har vi ett gott öga till sedan tidigare. De gör vårt absoluta vita favoritvin - Le Ciste Blanc. Jag inser nu att vi ännu inte haft en blogg-post om det fantastiska vinet. En allvarlig brist men det kommer - var så säkra.
Nu dricker vi för första gången på hemmaplan Domaine Laguarres "nya" vin Altitude 540 - årgången 2006 är deras första. Vinet är gjort på 100% Cabernet Sauvignon som odlas på - bra gissat - 540 meters höjd vid vingården i Roussillon.  Vi häller på karaff en timme innan vi smakar. Färgen är djupt mörkröd och en omisskännlig doft av svartvinbär ger en indikation om vad som komma skall. Väl i glaset så får vinbären sällskap en fin örtighet, cederträ, röd paprika, mineral och en väl avvägd dos av varm häst.
Vinet känns omedelbart tillgängligt med fin frukt, pigg syra och lite sandiga tanniner, men det bjuder också på ett djup, viss komplexitet och en personlighet som gör att det aldrig känns för vattenkammat och tillrättalagt - något vi tycker många "enklare" Bordeauxer gör. Fantastiskt gott! Vi konstaterar att detta slår mången "budget Bordeaux" vi provat och det här kommer vi tanka mer av för att ha hemma på hyllan i skafferiet. Ett mycket användbart vin skulle vi vilja påstå - förenar nytta med nöje - typ. Vinik säljer för 170 kr och det ingår även i vinterns ekovinlåda

7 kommentarer:

 1. Helt ok vin men tycker cederfaten slog igenom aningen för mycket för att det blir återköp för min del. Men jag förstår om endel går igång på detta. För 170kr väljer jag alla gånger Campredon eller Fine Amor framför denna även om det såklart är helt olika viner. Drack Campredon 2007 igår igen och den saten blir bara bättre och bättre. Mmm godis.

  P

  SvaraRadera
 2. P - För oss är det nog inte en fråga om mest vin för pengarna. Vi skulle nog också välja Campredon eller Fine Amor om det gällde "vin att ta med till öde ö". Vi ser att Altitude540 fyller ett behov, en lucka om man så vill, där man i stället måste hitta motsvarigheter i CS + Bordeaux. Vi tycker inte att fat/cederträ tog över - men nu är ju smaken en gång för alla olika, och tur är väl det.

  SvaraRadera
 3. Läckert beskrivet. Det här skulle jag lätt vilja prova.
  =)

  SvaraRadera
 4. Visst var det gott! Och absolut, Fine Amor berör mycket mer, men omväxling förnöjer och till grova proteiner (rött kött) gör detta vin underverk.

  Ett jättebra referensvin från ett kanske något udda ursprung. Vad nu det spelar för någon roll.

  SvaraRadera
 5. Micke - det kan vi se till att du får göra :-)

  Terroiristen - Så sant som det är sagt! Jag ser att vi ligger i fas med vinerna - och att vi båda är precis i början på bloggeriet. Kul, jag skall se till att följa era botaniseringar i vinvärlden framöver.

  SvaraRadera
 6. Så är det ju. Fast en bra flaska vin är alltid en bra flaska vin. Jag dricker ju för min egen skull, inte en bloggsidas förmedling till sina läsare så för mig försvinner värdet i att inse att ett vin är bra för sin stil. Gillas inte stilen är det inte ett bra vin. Lika mycket som Britney Spears är bra på det hon gör så är det inget jag lyssnar på. Men en recensent måste kunna sätta betyget utifrån genren så klart. Men där är inte jag :)

  Satt korken på er flaska lika löst som på min? Aldrig dragit en kork som nästan ramlat ut som denna.

  P.

  SvaraRadera
 7. P - För att undvika alla missförstånd. Vi dricker och provar viner enbart för vår egen skull - inte för att fylla ett behov av att täcka in allt och recensera allt som betecknas som vin och kan rinna genom strupen. När jag säger att det fyller olika behov tänker jag närmast på vad vinet skall drickas till. Val av mat, tilltugg och tillfälle styr till stor del val av vin. Därav nyttan med ett vin som Altitude 540 som kan tjäna som alternativ vid tillfällen som annars hade varit vikta för en Bordeaux. Förutom att det är gott i sig såklart.

  När det gäller korken så märkte vi inga konstigheter med den. Normal segdragning :-)

  SvaraRadera