söndag 10 juli 2011

Semesterhäng


Fredagskvällen bjöd på skön sommarvärme och lite häng på balkongen. Delar av VPK här på middag. Med full fokus på umgänge så struntade vi konsekvent i att ta några noteringar, men här kommer en liten dump av intryck som fastnat.

Först måste jag igen slå ett slag för butiken Devilda i Järna. Mycket godis finns det där, och så är grabbarna som har stället till råga på allt riktigt trevliga. En lyckad kombination! Nu har de förvisso stängt för semester, men jag var där i Torsdags och bunkrade upp lite för kommande veckor. På grillen i Fredags hamnade färsk hjortkorv, en korv som blandas och smaksätts med vildsvinsfett och ramslök. Underbart gott med en fräsch potatissallad - och en god Chianti..

En välkyld Veuve Clicquot 2002 Brut Rosé blev en perfekt läskande aperitif i värmen. Vackert persikofärgad med fin doft av citrus, smultron och mineral. I munnen galant syra och frisk blodapelsin och grapefrukt. Fantastisk god. Till en enkel förrätt med melon, lufttorkad skinka, parmesan och div. tillbehör så kunde jag inte låta bli att öppna en nyss hemkommen Pinot Grigio 2004 från Bressan, ännu ett tips från Ingvar på Billigt Vin. En helt klart udda uppenbarelse med en färg som en vällagrad maltwhisky..hmm, det finns ju olika färger där också, men tänk konjak då...Doften är "rejäl" med bokna äpplen, mineraler, russin och en hint av honung. Bra matvänlig struktur, och vinet sitter perfekt till den lufttorkade skinkan och parmesanen. Vi diskuterade  likheter med en lagrad Chenin Blanc. Kul med ett rejält vitt matvin, detta kommer vi tillbaka till i en snar framtid. Till de grillade viltkorvarna så blev det två säkra kort i forma av Monsanto och I Sodi 2007 Riserva.  Två olika stilar där I Sodi står för det lite modernare och Monsanto för det mer traditionella. Båda sedvanligt goda och ni hittar tidigare notes via sökfunktionen. Till efterrätten med jordgubbar och glass en favorit i form av en pärlande söt Nivole.

Senare på kvällen: skulle det inte vara gott med ett glas vin? Ner i skafferiet och som alltid när jag inte vet vad man skall välja så där direkt, så blir det en Fine Amor från Lacroix-Vanel. Denna gång en 2008, och det visade sig inte vara fel nu heller. Ett "öde ö" vin, om man nu bara fick välja ett.

lördag 9 juli 2011

I Grop 2007, Vigne Marina Coppi


Just ja, vi hade visst några viner från Marina Coppi kvar att prova. Det var i vintras som vi beställde en låda från Merolli och har sedan dess provat två olika Barberor, båda väldigt goda och i en stil som vi lätt tar till oss. Sök på Coppi i sökrutan om ni vill läsa mer om dessa.
Till en hämtpizza så blir det nu dags att prova den sista Barberan i lådan - vingårdsvinet I Grop 2007. Fin doft av mörka bär i nosen. Blåbär, svarta vinbär, och moreller. Här finns också järn, ett knippe örter, mineral, viol och en liten dos målarfärg. Härligt!
Viner har en struktur som matchar maten fint, men här är det framträdande draget främst mjukhet och balans. Det här är gott, riktigt gott, och det enda som strör mig (men inte MM) lite en viss vaniljsötma i avslutet. Vi är helt klart förtjusta i dessa Barberor från Coppi och kommer nog fylla på vid tillfälle.

fredag 8 juli 2011

Schioppettino 2005, Bressan


Bressan Schioppettino 2004 - ett av årets roligare upptäckter. Tidigare bloggat här. Nu var det dags att fylla på i skafferiet med ytterligare ett tre-pack. Enl. uppgift hos Systmbolaget och hos Vinomatik som importerar så är det fortfarande 2004 som gäller.  Lite förvånad  hämtar jag ut tre flaskor av årgång 2005. Hur resonerar man - same, same? Vi tar hem och provar. Ingvar hos Billigt Vin hade följande info:

"Mysteriet med Bressans Schioppettino 05 är betydligt intressantare. Ruso gjorde mig uppmärksam på årgångsbytet och han provade med gott resultat. När jag besökte Bressans för ett par år sedan berättade de att 05 var en katastrofårgång för dem. De hade inte producerat en enda flaska. Jag blev därför väldigt förvånad över informationen om att det plötsligt fanns 05:or. Jag mailade Bressans och fick följande svar"
"Concerning the 2005 vintage... the only wine was produced in 2005 was 2000 L of Schioppettino. It was just an experiment as we had to select grape by grape and In that moment Fulvio was not sure if we will be able to release that 20 HL of Schioppettino... but it is great wine in our opinion, so we released the unique wine we have made in 2005 and it is almost gone as we have a big request of Schioppettino we cannot satisfy as when the wine is finished it is finished..." 

Med en stor dos nyfikenhet korkar vi upp. I glaset en ljusröd transparent uppenbarelse. Betydligt ljusare i färgen än 04:an, om vi kommer ihåg rätt. Doften känns bekant, men här spretar det betydligt mer. Vi får en dos lösningsmedel, nysågat eneträ, tallbarr, blåbär, hallon, järn och massor med lakrits. Vi associerar till Kungen av Danmark och lakritshots. Tanninerna känns lite torrare och alkoholen sticker ut för mycket om man jämför med 2004:an, men nu inser vi att vi sitter och letar fel, och det var ju inte riktigt meningen. Vinet är OK, fungerar bra till mat, men uppnår inte den fina harmoni som vi upplevde i 2004:an. Vid nästa tillfälle så kör vi de två årgångarna parallellt för att undvika ev. hjärnspöken. SB nr 71802 738 kr (trepack)

torsdag 7 juli 2011

VPK2881 i bersån

Första semesterveckan och vi har börjat plana ut och gå ned i varv, precis som det skall vara. Sedan kan man ju tycka att man inte alla aktiviteter behöver gå i stå, så därför sparkar jag liv i datorn och smörjer upp tangentbordet med lite 5-56 för att det skall komma igång igen. För att inte förta sig i sommarvärmen så blir det lite kortare notes än vanligt, men några av de viner som slunkit ned den senaste tiden insisterar på att dokumenteras innan de förslappade hjärncellerna helt tappat greppet.
I helgen som gick var det samling med VPK2881. Temat gick i vitt och vi bjöds på fantastisk mat, goda viner och lite dikeskörning i blindprovandets svåra konst. Tack AB och PB för en härlig middag och för att ni lotsade åskmolnen förbi er trädgård så vi fick njuta utomhus hela kvällen.


Riesling Sauvage 2010, Georg Breuer. Ljusgul med lite gröna reflexer. Pigg och frisk med fin mineral, lime och syrliga äpplen. Jag gillar den här, ett riktigt bra bersåvin som var gott att dricka såväl till maten som före och efter. SB nr5899, 109 kr.

Riesling Smaragd Achleiten 2009, Domäne Wachau. Oj, vad är detta? Aromatiska dofter med blommor, honung, mineral och lite lösningsmedel. Jag blir inte klok på denna, och går jorden runt i min jakt på ursprung. Den här tilltalar mig inte alls - till att börja med. Under kvällen så utvecklas vinet mer och mer, blir mer harmoniskt och frukten kliver fram, för att slutligen vara det vin som bjuder på den största upplevelsen. Kul med en sådan förvandling.  SB nr98405 199 kr.

Riesling Alte Reben 2004, Schloss Gobelsburger. Vackert guldfärgad. Vinet öppnar med en ganska tung doft av gummi, bränd bakelit, och petroleum. Denna håller i sig under kvällen och blockerar mina smaklökar för andra intryck.  Visserligen kommer det till lite tropisk frukt och rökig mineral i mina notes, men smaklökarna låter sig inte övertalas denna kväll. Många runt bordet höll denna som sin favorit, så ta mitt omdöme med en nypa salt. SB nr92018 259 kr.

Riesling 2010, Stoneleigh. Blekt gul i glaset. Viss restsötma med päron, persikor och burkananas. Fin syra och struktur. Riktigt bra, fungerar på vilken balkong som helst och lärorikt för mig som trodde på Tyskland som ursprung.. Mycket pang för pengen. SB nr 6498 99 kr.