Coulée de Serrant 2013-05-26 |
Savennières 2011, Clément Baraut
Ganska typisk och fin Chenin Blanc. Lite mindre typisk Savennieres. Känns väldigt tillgänglig redan nu, lite rundare och utvecklad. Fin balans, lite fruktigare med mandel, honung och en lite gräsig doft. Dag 2 så är mineral och sten mer framträdande. Riktigt bra, vi gillar det här.Clément som vi träffade för första gången för några veckor sedan på en vinmässa med Angevins verkar vara en mycket sympatisk man. Han har jobbat med flera vinproducenter runt om i Frankrike, varit vinmakare i Bordeaux och där främst jobbat med söta viner i Suternes. Men sedan 1989 så har han slagit sig ner i Anjou och jobbar idag som vinkonsult och driver parallellt med detta sin "micro domaine" som han kallar sin verksamhet. Han har i dag ca 2 ha i Savènniers, men har också börjat göra ett sött Bonnezeaux som är grymt bra. Vi får säker återkomma till Cément Baraut.
Savènniers 2010, Patrick Baudouin
Patrick har 1 ha egen mark i Savènniers, men druvorna till denna cuvee är inköpta från grannar i väntan på att hans ännu unga stockar planterade 2009 skall börja leverera. Annars håller han främst till på södra sidan Loire och gör en hel radda väldigt fina Anjou, Coteaux du Layon och Quarts de Chaume viner. Denna Savènneires 2010 har en hel del karaktär och stil. Rejäl struktur men med finness och harmoni. Strålande frisk syra och en stor dos med mineral. Det finns en slankhet och precision här som vi kanske förknippar mer med Vouvray än Savènnieres, det kanske är som att svära i kyrkan, men gott är det i alla fall. Dag två är den ännu bättre.
Savénnieres 2013-05-26 |
Trevlig läsning! Härligt att få dessa inside rapporter.
SvaraRadera