fredag 31 maj 2013

Savennières x 2

Coulée de Serrant 2013-05-26
 I söndags så gjorde regnet ett kort uppehåll och vi fick en riktigt härlig dag. Ett kort ögonblick så kunde man nästan tro att sommaren var här. Vi ägnade en stor del av dagen åt att gå en organiserad promenad genom Savennieres. Begreppet randonée är nog känt av många, väldigt vanligt och populärt här i krokarna,  men för oss var det premiär. Trots vissa farhågor, att gå på led med andra vuxna på organiserad utflykt kanske inte kändes helt givet, så hade vi en fin promenad. Fint väder som sagt, och omgivningarna runt Savennières är otroligt vackra. Vi strövade, trots våra farhågor, i relativ enskildhet genom många av de mest namnkunniga vingårdana. Dagen till ära så var det öppna grindar och snitslad bana genom både Coulée de Serrant och Roche aux Moins, de två egna "sub"AOC som finns i Savènnieres. Helt i linje med vår syn på livet och i relation till den fysiska insats som krävdes så kändes det helt rätt att byta ut sportdryck och powerbars mot ett glas Savennière och helstekt gris vid matkontrollen efter fullbordad tur. Detta leder mig osökt in på två nyligen druckna viner från området. Gemensamt för båda är en något lättare och slankare stil samt att de är högst njutbara redan nu, några noteringar kommer här:

Savennières 2011, Clément Baraut

Ganska typisk och fin Chenin Blanc. Lite mindre typisk Savennieres. Känns väldigt tillgänglig redan nu, lite rundare och utvecklad. Fin balans, lite fruktigare med mandel, honung och en lite gräsig doft. Dag 2 så är mineral och sten mer framträdande. Riktigt bra, vi gillar det här.
Clément som vi träffade för första gången för några veckor sedan på en vinmässa med Angevins verkar vara en mycket sympatisk man. Han har jobbat med flera vinproducenter runt om i Frankrike, varit vinmakare i Bordeaux och där främst jobbat med söta viner i Suternes. Men sedan 1989 så har han slagit sig ner i Anjou och jobbar idag som vinkonsult och driver parallellt med detta sin "micro domaine" som han kallar sin verksamhet. Han har i dag  ca 2 ha i Savènniers, men har också börjat göra ett sött Bonnezeaux som är grymt bra. Vi får säker återkomma till Cément Baraut.

Savènniers 2010, Patrick Baudouin 

Patrick har 1 ha egen mark i Savènniers, men druvorna till denna cuvee är inköpta från grannar i väntan på att hans ännu unga stockar planterade 2009 skall börja leverera.  Annars håller han främst till på södra sidan Loire och gör en hel radda väldigt fina Anjou, Coteaux du Layon och Quarts de Chaume viner. Denna Savènneires 2010 har en hel del karaktär och stil. Rejäl struktur men med finness och harmoni. Strålande frisk syra och en stor dos med mineral. Det finns en slankhet och precision  här som vi kanske förknippar mer med Vouvray än Savènnieres, det kanske är som att svära i kyrkan, men gott är det i alla fall. Dag två är den ännu bättre.Savénnieres 2013-05-26

1 kommentar:

  1. Trevlig läsning! Härligt att få dessa inside rapporter.

    SvaraRadera