onsdag 27 februari 2013

Coteau des Treilles 2010, Pithon-Paillé


Hur beskriver man det unika och det speciella uttrycket för just detta vin utan att det skall bli klichéartat, trist och mest fraser som inte betyder ett jota när man läser dem en vecka senare. Många duktiga bloggare, och faktiskt även vissa traditionella skribenter, klarar detta galant. Själv har jag - inser jag när jag skall försöka beskriva Coteau des Treilles 2010 -  långt kvar och är inne i en chenin blanc loop där mineral, honung och frisk syra får beskriva alla viner och det blir man inte så mycket klokare av. Det blir utslätat och kan ju vara en beskrivning på vilket skitvin som helst...

Men, om man som nu har ett cheninvin som man går igång på och gärna i ord vill beskriva hur fantastisk gott det är. och vad som gör att det utmärker sig över massan av övriga druckna cheniner och vad som kännetecknar just detta vin och upplevelsen vi fick när vi drack det. Hmm..
Om vi angriper det väldigt sakligt utan att krångla till det så är det här vinet djävligt bra. Punkt.
Men, det är ju många andra också, så vad gör detta unikt? Mineralen - fan också - och den fina syran - fan, inte igen - och en fin balans - har vi hör den förut?...
Ett seriöst försök att hitta det personliga och unika måste nog inkludera att här finns en uns restsötma tillsammans med klassisk arraksboll, krutrök och knallpulver som kanske kan utgöra ett signalement när vi efterlyser vinet framöver.  Kanske beroende på att stockarna växer i för området unik lavajord. Men det sitter ändå inte riktigt rätt. Hursomhelst så ger vi oss för idag och konstaterar att det här är ett formidabelt matvin som passar mycket väl till det mesta i fisk och fjäderfäväg. Vi gillar, klunkar i oss och funderar på bättre formuleringar.

Om Pithon-Paillé så kan man säga mycket, men det tänker jag inte göra här och nu, vi återkommer till dem så småningom då de har ett antal fina viner värda att ta till sig. De har en hemsida som du når här.  Läs historien om hur de undan för undan skaffade sig kontroll över de olika vin "plättarna" och  planterade nytt, i denna vingård som legat i träda sedan andra världsktiget då lutningen på mellan 30 och 70 grader inte lämpade sig för maskinell skörd, som var det som började gälla då. Intressant. Vinet kostar ca 30 €  i butik. Djävligt bra..

2 kommentarer:

  1. Hehe, bra beskrivning! :-) Ibland ska man inte kånstla tille!

    SvaraRadera
  2. Ja, det kan vara himmelskt gott med vin, men ändå ett rent helvete att skriva smaknoteringen...

    SvaraRadera